Tıp dilinde rinoplasti olarak bilinen estetik burun ameliyatı, buruna kalıcı şekil verme anlamını taşır. Burun iskeleti ve yumuşak dokularının yeniden şekillenerek yüze göre uyumlu ve orantılı bir hale getirilmesi ameliyatıdır. Burun estetiği ile Kulak Burun Boğaz uzmanları ve burun cerrahisi konusunda eğitim alan plastik cerrahlar ilgilenmektedir.
Burun estetiği hangi durumlarda yapılmalıdır?
Burun estetiği ameliyatı, burun görünümünü değiştirmek, solunum problemlerini iyileştirmek için veya hem görsel hem de sağlık için planlanabilir. Burun eti, burunda kemik veya kıkırdak eğriliği gibi burun tıkanıklığına neden olan sorunlar, rinoplasti ile beraber eş zamanlı düzeltilebilir sorunlardır.Burnun uzun veya kemerli olması, burun ucunun düşük olması, burun deliklerinin büyüklüğü ve/veya asimetri gibi şikayetlerden dolayı burun estetiği yapılabilmektedir.
Her bir rinoplasti ameliyatı kişiye özel olarak planlanır. Rinoplasti öncesi; kan testleri dahil olmak üzere eksiksiz bir fiziksel muayene, motivasyonunuz, hedefleriniz ve burun tıkanıklığı, ameliyatlar ve aldığınız tüm ilaçlar dahil olmak üzere tıbbi geçmişiniz önem teşkil etmektedir. Örneğin hemofili gibi bir kanama bozukluğunuz varsa, rinoplasti için iyi bir aday olmayabilirsiniz.
Ameliyat öncesi doktorunuzla yapacağınız görüşmede, beklentileriniz hakkında açık olmanız ayrıca doktorunuzun da size neleri değiştirebileceği konusunda fikir vermesi çok önemlidir.
Burun estetiği riskli bir operasyon mudur?
Operasyon sırasında bazı risklerin olması söz konusudur. Bunların azaltılması estetik cerrahın bilgisi ve deneyimi sayesinde mümkün olabilir. Ameliyat öncesi alınacak tedbirler sayesinde, sorun yaşanmadan burun estetiği tamamlanabilir.
Estetik burun ameliyatından sonra yaşanan şişme ve morarmalar; ameliyatta kullanılan teknik, yaş, cinsiyet, hastanın kemik ve kıkırdak yapısına göre değişmektedir.
Burun estetiği ameliyatları genel anestezi ile yapılabildiği gibi teknik anlamda lokal anestezi altında da gerçekleştirilebilir. Burun estetiği operasyonlarının genel anestezi ile gerçekleştirilmesi hasta ve cerrah açısından daha konforludur.