BİZİ TAKİP EDİN

Koku ve tat alma bozuklukları

Koku ve tat bozuklukları yaşam kalitesini etkilerken aynı zamanda tehlikeli de olabiliyor. Koku bozuklukları erken uyarı sistemine zarar verir: zehirli dumanlar, gazlar, bozulmuş yiyecekler vb. Tat bozuklukları beslenmeyi etkileyebilir. Ayrıca bağışıklık sistemine zarar verebilir ve diğer tıbbi durumları kötüleştirebilir.⠀ ⠀ Koku ve tat bozukluklarının nedenleri nelerdir?⠀ ⠀ • Soğuk algınlığı veya grip, sinüs enfeksiyonu veya alerji⠀ • Nazal polipler⠀ • Baş veya boyun için radyasyon tedavisine maruz kalma kanser⠀ • Kimyasallara maruz kalma⠀ • Bazı ilaçlar⠀ • Sigara içme⠀ • Kafa yaralanmaları⠀ • Hormonal değişiklikler⠀ ⠀ Koku kaybının en sık nedeni burun ve paranazal sinüs hastalıklarıdır.⠀ Bunu üst solunum yolu enfeksiyonları ve kafa travması takip etmektedir. .⠀ ⠀ Koku ve tat alma bozukluklarının belirtileri nelerdir?⠀ ⠀ • Koku veya tat alma yeteneğinde azalma (tatlı, acı, tuzlu, ekşi…)⠀ • Bazı durumlarda normalde hoş olan tat veya kokular rahatsız edici olabilir.⠀ ⠀ Nasıl Koku ve tat bozuklukları teşhis edilir mi?⠀ ⠀ Tam bir tıbbi öykü ve fizik muayenenin yanı sıra kimyasal stimülasyon testleri ve görüntüleme yöntemleri kullanılır.

      Bu kapanacak 0 saniye